fredag 20. april 2012

Uke 13

Leksjonen for uke 13 handler om dataspill i skolen. Jeg kjenner at jeg selv er ambivalent til tanken, men innser at det nok vil komme, mer og mer. Ali Carr-Challmans TED-talk er tankevekkende i så måte. Som mor til gutter i grunnskolen, har jeg tenkt det samme selv: Norsk skole er egentlig ikke tilpasset gutter. (En av mine egne sa da han gikk i 4. klasse: Det er bare jenter som sier at de liker seg på skolen, og da ljuger de for å være snille mot læreren!)

Jeg er ikke i tvil om at man kan lære av å spille dataspill. Mange utdanningssteder bruker vel dette i sin opplæring av studenter til faglig ekspertise. Men i grunnskolen? Tja… Hvis det skal tas i bruk, må vi være sikre på at det fremmer læring. Men må skolen ha monopol på læring eller det å lære bort? Hvorfor kan ikke læring gjennom dataspill i grunnskolealder være noe som skjer på fritiden, stort sett? De overførbare kunnskapene som dataspill gir, den «usynlige porteføljen» (Høiland & Wølner, 2007, s. 43) kan vi likevel anerkjenne, styrke og utvikle i skolen. Jeg vil understreke at jeg ikke kategorisk avviser dataspill i skolen. Til det vet jeg rett og slett for lite. Det finnes helt klart mange gode spill som kan brukes på en målrettet måte.

Læring har til alle tider vært hardt arbeid. Mange ferdigheter trenger enormt mye trening fra tidlig alder av for at man skal bli en topputøver. Jeg er redd for at dataspilling har frarøvet oss noen «eksperter» innen f.eks. musikk og kunst. Dataspillet er fengende, «alle de andre guttene gjør det», det gir dem noe å snakke om og gjøre sammen og det gir raske tilbakemeldinger. Å sitte alene å øve piano som har et mål langt der framme, er en langt større utfordring som kan være vanskelig å motivere seg selv til. Rockeartist John Mayer sa i et intervju på Skavlan 15. 1. 10 at han tilhørte en generasjon som ikke kastet bort så mye tid på internett, så han hadde masse tid til øving. Han tviler på om han hadde vært gitarist i dag om han hadde vokst opp 5 – 10 år senere.

Se intervjuet med John Mayer på denne adressen:
http://www.youtube.com/watch?v=LXF1rrflEv0


Kilde: Høiland, T. & Wølner, T. A. (2007) Fra digital ferdighet til kompetanse. Oslo: Gyldendal Akademisk


Interessant kommentar

Dagens Aftenposten (20.04.12) har en interessant kommentar skrevet av Joacim Lund. Her siterer han Jaron Lanier som hevder at internettrevolusjonen er feilslått. Han sier at "Sosiale medier er blitt en fare for menneskeheten!"
Aftenpostens kommentar kan du lese på denne adressen: http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Sosialt-selvmord-6809573.html

Jamfør studieleksjonen for uke 2, 2012 som tar opp anonymitet på sosiale medier.


mandag 16. april 2012

Kommentar (uke 5)

Kristine gir en kortfattet oversikt over Gardeners åtte intelligenser der hun i tillegg gir typiske eksempler på evner og ferdigheter innen de forskjellige kategoriene. Dette var nyttig for meg. Innlegg og kommentar kan leses på denne adressen:
http://skaug-studieblogg.blogspot.com/2012/02/ikt-og-tilpasset-opplring.html#comment-form

Kommentar (uke 4)

Ellen har et innlegg under etiketten "Tenkeverktøy" i uke 4. Der viser hun bl.a. et tankekart laget i XMIND hvor hun gir en introduksjon til LESELOS. Tankekartet er oversiktlig, tydelig og gir mye kunnskap på kort tid. Både innlegget og kommentaren kan leses  på denne adressen: http://ellendah.blogspot.com/2012/01/tankekart.html#comment-form

mandag 9. april 2012

Kommentar uke 15


Birgitte skriver om bruk av dataspill i skolen og hvilke kriterier man bør ta hensyn til. Hun viser også til et spill for voksne som skal lære norsk: «Jakten på Ada».
Birgittes innlegg og kommentaren min kan leses på denne nettadressen: http://birgitkr.blogspot.com/2012/04/dataspill-i-skolen.html#comment-form

fredag 6. april 2012

Bildefortelling om sammensatte ord

Kommentar

Skavlone har et innlegg på sin blogg (i forb. m. leksjon uke 6) hvor hun tar opp noen dilemmaer i forbindelse med mobilbruk. Margit har kommentert og stiller spørsmålet om vi alltid skal være tilgjengelige. Og må vi stilles til ansvar for ikke å svare når en telefon ringer? Dette fikk meg til å sette ord på andre tanker jeg har gjort meg om mobilbruk i heimen. Innlegg og kommentarer kan leses på denne adressen: http://skavlone.blogspot.com/2012/03/mobilbruk.html#comment-form

Kommentar


Henrik har i innlegget sitt (uke 11) et forslag om å dele informasjon man trenger inn i grupper. Jeg er til dels enig i det. Men han skriver også noe som jeg ikke er enig i. Innlegget og kommentaren min kan leses på denne nettadressen:
http://henrikjdk.blogspot.com/2012/04/rss-tekst-mat.html#comment-form

onsdag 4. april 2012

Kommentar, uke 12


Marit har beskrevet konkret hvordan hun ville ha undervist 3. – 4. trinn om kildekritikk. Jeg likte hennes ideer rund dette svært godt. Jeg kommer til å benytte meg av både Charlis nettips og den enkle nettvett-testen hun viser til. Begge deler vil jeg bruke som et supplement før klassen min setter i gang med sin «unit» om Explorers.   (Se mitt innlegg om informasjonskompetanse uke 12.)

Marits innlegg og kommentaren min kan du lese på denne adressen: http://maritle.blogspot.com/2012/03/kildekritikk.html#comment-form

Informasjonskompetanse, uke 12


Denne ukens oppgave er å beskrive kort og konkret hvordan jeg ville benytte en av to gitte nettsteder for å undervise elevene mine om kildekritikk. Nettsiden jeg velger er «All about explorers». Denne er laget for grunnskolen. Den passer samtidig fint for min femteklasse som i vår har en «unit» som handler nettopp om «Explorers». (Jeg jobber ved en internasjonal skole og undervisningsspråket utenom norsktimene er engelsk.)

Jeg ser for meg at klasselærer og jeg, som norsklærer, samarbeider om denne undervisningen. Vi vil legge ut denne nettsiden som kilde sammen med flere andre tilgjengelige kilder. Elevene står fritt til å velge hvilken kilde de vil når de skal skrive oppgaven(e) sine. Denne aktuelle siden er lett tilgjengelig, oversiktlig og lett å navigere i. Derfor vil jeg tippe at noen «går i fella» og bruker den som kilde. Noen vil nok underveis oppdage at den er «fake». Da må vi innrømme dét og ta en «undervisningsprat».

Etter seks ukers jobb med «unit», skal elevenes arbeid evalueres på forskjellige måter. Da vil sannheten komme for en dag. Vi lærere må fortelle at nettsiden var lagt ut som kilde fordi vi ville vise hvor lett det er å ta feil blant all informasjonen på nettet. Klassediskusjonen og innsikten som kommer i kjølvannet av dette, er nyttig læring. Vi må i denne fasen unngå at elevene kjenner seg lurt og bruk av nettsiden trekker selvsagt ikke ned på evalueringen av den enkelte elevs arbeid. Det er jo feilene vi her skal lære av! Ved å bruke siden bidrar eleven(e) til felles læring.

Uansett om noen har brukt denne siden som kilde eller ikke, er oppgavene inne på «Treasure Hunts» fine å bruke som en øvelse. I mange av oppgavene er det små detaljer som skiller. Elevene må lære at hvis noen går inn for å lure oss, vil de ofte klare det dersom vi ikke er på vakt.

Kommentar uke 11


Netvibes:
Takk til Carina! Jeg hadde god nytte av å lese hennes «prøve – feile – prøve igjen og lykkes-fortelling»! Jeg snakker om redigering av Netvibes informasjonsnav. Jeg hadde lignende erfaring som Carina og kunne derfor følge hennes «veiledning». Kommentaren min til henne kan du lese på denne nettadressen:

http://www.carinalh.blogspot.com/2012/03/netvibes.html#comment-form

Kommentar uke 10

Carina skriver om informasjonskompetanse hos sine femteklassinger. Det var interessant å lese, særlig fordi jeg selv underviser norsk i en femteklasse. Jeg oppdaget flere likhetstrekk, og har skrevet en kommentar til henne. Den kan leses på denne nettadressen:

http://www.carinalh.blogspot.com/2012/03/informasjonskompetanse-hos-elevene.html#comment-form

Netvibes, uke 11


RSS. Jeg hadde hørt om dette før og visste omtrent hvordan det fungerte. Jeg har hørt venner fortelle om abonnement på RSS og hvordan de holder seg oppdaterte på sitt fagfelt på den måten. Nå har jeg altså selv fått et informasjonsnav gjennom Netvibes! Tjenesten er startside på min pc, og jeg kan fort få et overblikk over nyheter som jeg tidligere har oppsøkt via bokmerkene mine. Jeg ser at det er hensiktsmessig og tidsbesparende for meg. Jeg har komponert min egen oversiktsside, og «kan raskt få overblikk over de siste oppdateringene til sider man (jeg) har interesse for, uten å måtte gå innom den enkelte siden.» (Harboe, L. 2010, 2. utg. s. 168) Jeg synes imidlertid at Netvibes-sidene ikke automatisk var så lett å forstå, og har måttet jobbe litt med dette.

I tiden som gikk mellom min egen etablering av Netvibes og dette innlegget, har jeg hatt god nytte av å lese medstudenters refleksjoner omkring RSS og Netvibes. Se f. eks. Nancy og Carinas innlegg. Jeg sier meg enig med både Birgitte og Ellen i deres vurdering av RSS for elever på barnetrinnet. Jeg tror at elevene ved egen skole også har nok med ressurssidene som er tilgjengelige via klassens blogg. Det er likevel viktig at vi underviser om RSS-muligheten for dem.

Kilder:
Erdal, I. J. (2012). «Informasjonskompetanse 2». Høgskulen i    Volda: Leksjon i DKL102
Harboe, L. (2010). Norskboka.no. 2. utg. Oslo: Universitetsforlaget

tirsdag 13. mars 2012

søndag 11. mars 2012

Informasjonskompetanse, uke 10


Refleksjonsoppgave 2.

«Hole in the wall»-prosjektet ved Sugata Mitra er, i mine øyne, et meningsfylt prosjekt som har til hensikt å undervise fattige barn som ellers har liten mulighet til digital utdannelse. Spørsmålet vi skulle reflektere over, har imidlertid utgangspunkt i det som skjer ved en skole i Newcastle, England. Omtrent halvveis ut i filmen møter vi en 2. klasse (tror jeg). Filmen må sees, og jeg går rett til spørsmålet vi har fått: Er dette læring?

Min mening er ja, dette er læring. Litt annerledes enn den tradisjonelle, men elevene setter i gang, motiverte som bare det. Jeg synes det er tydelig å se at de har gjort dette før, rutinene er på plass. Elevene er delt inn i grupper på fire. Dette er store og mange nok grupper til at de kan få legitim perifer deltakelse. Gruppene er likevel så små at alle kan bidra aktivt i sin gruppe.

Jeg synes det er klart at gruppene på sin måte følger det Mike Eisenberg kaller «Super 3» -stegene: Planlegge, gjøre, tilbakeblikk/refleksjon. I planleggingsfasen søker de, leter, leser høyt for hverandre. I gjøre-fasen samtaler de, drøfter sikkert for og imot og skriver ned det de er enige om. Til slutt så vi dem legge fram konklusjonen sin, det de har kommet fram til, det de har lært. Nå får de tid til refleksjon i stor og liten gruppe. De får tid til å sammenligne resultat og evt. revurdere sin egen konklusjon. Ikke bare har de nå lært noe om faget eller temaet, de har også lært noe om digital søking etter informasjon, uten at de tenker noe over det.

Sugata Mitra forteller selv på filmen at kunnskapen, det lærte, fremdeles var en aktiv kunnskap hos alle elevene selv etter 2-3 måneder. Det hadde gått på dypet hos dem.

Informasjonskompetanse, uke 10


I leksjonsteksten for uke 10 ble vi introdusert for Carol Kuhlthau og hennes bok «Guided Inquiry: Learning in the 21st Century». Vi kan lese noen flotte sitater fra boken som kom i 2007. Jeg skal ikke gjengi alt her, selv om jeg har lyst, men noe må jeg ta med:

How do we educate our students to meet the demands for the high levels of literacy of the technological workplace? How do we prepare our students for this global information environment? How do we enable our students to draw on the knowledge and wisdom of the past while using the technology of the present for advancing new discoveries for the future? (Kuhlthau, 2007)

Det fikk meg til å tenke på en annen bloggartikkel jeg nylig leste: «Moving learning into the 21st century…» Bloggen dreier seg i hovedsak omkring «Inquiry Based Learnig», og dette innlegget handler om før og nå, sett ut fra et digitalt perspektiv. Til ettertanke.

Bildet under er hentet fra samme blogg: "What Ed Said".


http://whatedsaid.wordpress.com/2012/03/10/an-authentic-learning-experience-take-2-2/

mandag 5. mars 2012

Kommentar uke 8/9

Henrik har et innlegg på sin blogg hvor han deler sin erfaring med og refleksjon over noen programmer og hjelpemiddel "der ute". Jeg synes det var svært nyttig å lese hans betrakninger.

Han innledet blogginnlegget sitt med et sitat av Gerstner et al. som trigget meg til å gi en kommentar.

Kommentarer, uke 8 og 9

Jeg har kommentert Ellens animasjon, laget med lett tilgjengelige midler. Fin! Hun forteller om erfaringer likt mine egne.
http://ellendah.blogspot.com/2012/03/animasjon.html#comment-form


Jeg har også kommentert Stians supre animasjon av Pythagoras læresetning. Det er kjempelurt å ha slike forklaringer tilgjengelige for elever som synes det er vanskelig å spørre om att og om att ang. noe de ikke forstår. Det er også fint å ha slike forklaringer tilgjengelig ved repetisjon før prøver.
http://dklstianj.blogspot.com/2012/03/animasjon-av-pythagoras-lresetning.html#comment-form


Signea har laget en flott animasjon som jeg bare måtte klappe for! Den får terningkast seks fra meg!
http://signea.blogspot.com/2012/02/animasjon.html#comment-form

lørdag 3. mars 2012

Sammensatte tekster, multimedia, uke 8



Jeg har forsøkt å lage en animasjon, noe som faktisk var ganske gøy etterhvert. Jeg lagde den i Windows Live Movie Maker. Jeg fikk hjelp av min ene sønn til å finne frem de rette Lego-figurene, og av min andre sønn fikk jeg låne et passende objektiv til kameraet mitt.
Musikken fant jeg via moava.no. Jeg brukte Audacity til å redigere musikk og tale.

Filmen er ment å være i sjangeren reklame for lesing.

Å lage en film er nå noe jeg kan tenke meg å gjøre med elever.

mandag 27. februar 2012

Kommentar, uke 7

Carina har også latt seg inspirere av Hawes Side Primary School.
Hun ser i tillegg realistisk på vår egen skolehverdag, samtidig som hun forteller oss om sine tanker og drømmer for en mer digital skole.
Jeg er enig med henne i mye.
Innlegget hennes og kommentaren min kan du lese ved å følge denne lenken.

fredag 24. februar 2012

Digital arena, uke 7


Hawes Side Primary School – en inspirasjon!

Nettsiden til Hawes Side Primary School er inspirerende å besøke. Det første som møter oss er en vennlig rektor som på videofilm forteller om skolen. Vi blir litt kjent med området og vi får høre om skolens målsetting. Det er imponerende å se hvor flinke skolens lærere har vært til å gjøre elevene delaktige i presentasjonene på nettsiden. Elevene har også fått (velge, antar jeg) interessegruppe som de er ansvarlige for. Interessegruppen driver en blogg i samarbeid med lærere. Bloggen skal nå ut til medelever, samfunnet rundt og andre skoler. Skolen er svært klar på premissene for publisering på nett: Bare fornavn skal brukes, ingen bilder skal vises sammen med navn. Alle som kommenterer blir også bedt om å unngå fullt navn. Jeg synes dette er gode regler.

Skolens motto er ”Community, Learning and Creativity in Harmony”. Jeg synes det er interessant at ”Community” kommer først, foran ”Learning”! Barna har mulighet til å kjenne seg som bidragsytere til både små og store samfunnsgrupper rundt seg. Jeg vil tro at dette utvikler en bredere ansvarsfølelse hos dem og en opplevelse av å være til nytte. IKT-gruppa ved skolen blir f. eks. bedt om å informere lærergrupper om hvilke ”smarte” programmer de har funnet tilgjengelige på nettet.

Skolen jeg underviser ved, har dette skoleåret startet med egne klasseblogger som ligger tilknyttet skolens webside. Det er ny arbeidsmåte og nytt redskap for oss. Vi har tenkt at veien blir til mens vi går. Det er flere ting ved Hawes jeg synes er verdt å lære av. Foreldrebloggen, ”Hjelpe-bloggen” med informasjon bl.a. om helsesøster, bokklubb-bloggen og blogg for kulturutveksling er bare noen av de gode ideene man får.

Siden jeg underviser norsk i flere klasser på mellomtrinnet, er det innenfor det faget jeg kunne tenke meg å prøve noe nytt. Jeg har syslet med tanken om å lage enten en blogg eller wiki for norskfaget. Siden skulle primært være en fagside/ressursside med for eksempel grammatikkregler, rettskrivingsregler, bokanmeldelser, lenker til øvingssider på nettet osv. Årsaken til at jeg helt bevisst velger sakprosasjangeren er min erfaring av at elevene trenger øvelse i denne. Dette vil være med å legge grunnlaget for bedre forståelse av sakprosa når de kommer høyere opp i klassetrinnene. Denne nettsiden ville jeg gi 5. klasse ansvaret for sammen med faglærer. En inkludert målsetting er at når klassen har blitt 6. klasse, vil de kunne undervise den nye 5. klassen om hvordan lage og drive en slik fagside.

Jeg la merke til at flere av Hawes videosnutter var laget i programmet PhotoPeach. Dette har jeg sett en fin instruksjonsvideo om, laget av Ellen D. Kan anbefales! Presentasjonsverktøyet ser ut til å være lett tilgjengelig og vil være et nyttig redskap til bruk i skolen.

mandag 13. februar 2012

Kommentar, uke 6


Nancyn Studieblogg har et innlegg om barn og unges mobiltelefonbruk hvor hun også refererer til praksisen i en Waldorfskole i California. Det er interessant å se at det er helt forskjellige ting som har fattet Nancyns og min interesse i denne artikkelen. Det synes jeg kan vise at medlemmer i et team kan utfylle hverandre og få  til en nyttig belysning av en sak.
Personlig mener jeg at det er god utjamningspolitikk i den "digital-strategien" som er valgt her til lands. Det har jeg skrevet en kommentar om på denne lenken:

http://nancyn-nancy.blogspot.com/2012/02/barn-og-unges-digitale-arena.html#comment-form

Barn og unges digitale arena, uke 6

Bakgrunnen for denne refleksjonen er ukens leksjonstekst og artikkelen om Waldorf-skolen i California. Spørsmålet som følger leksjonen inneholder ordet motkultur. Dette ordet trigget meg og gav meg litt andre tanker, men ikke om det som skjer spesielt ved skolen i Silicon Valley. Digitale kunnskaper skal inn i norsk skole, det kan vi ikke gjøre noe med - og jeg er enig i at disse kunnskapene skal inn. Digitale hjelpemiddel skal være et transparent verktøy i alle fag, på linje med blyant, linjal, viskelær, skrivebok etc. (Wølner 2011/2012) Jeg drøfter derfor ikke for eller imot data-teknologi i grunnskolen, men ønsker heller å svare på spørsmålet på et generelt grunnlag. Spørsmålet lyder: "Reflekter over om det er skulen si oppgåve å skape motkultur til det som skjer i samfunnet?"

Som lærere har vi tatt på oss et stort ansvar. Vi er de personene, utenom de foresatte, som ser og samhandler med barnet i flest antall timer gjennom dagen og uken. Som lærere i skolen har vi fått et nasjonalt oppdrag som i Læreplanen for kunnskapsløftet (LK 06) er forklart nokså detaljert for oss. I denne sammenhengen henter jeg sitater fra «Det integrerte mennesket» i Generell del av læreplanen. Mot slutten kommer disse konklusjonene som jeg vil ta med.

Opplæringa skal medverke til ei karakterdanning som gir den einskilde kraft til å ta hand om eige liv, pliktkjensle for samfunnslivet og omsorg for livsmiljøet (…) Sluttmålet for opplæringa er å eggje den einskilde til å realisere seg sjølv på måtar som kjem fellesskapet til gode - å fostre til menneskelegdom for eit samfunn i utvikling.

Ja, jeg mener at vi som skole også må skape/være motkultur til mye av det som skjer i samfunnet. Vi vet at mye ikke er godt hverken for barna eller samfunnet. Vi vet at mye som skjer ikke kommer fellesskapet til gode eller viser omsorg for livsmiljøet eller fostrer menneskelighet! Dette må vi våge å adressere, snakke med elevene om og gi dem mot og visdom til å håndtere. Det finnes drøssevis av situasjoner og tilstander i verden som trenger at noen tør å være en motkultur. Morgenbladet nr 5, 2012 har en artikkel skrevet av Tor Øystein Vaaland som heter «Alminnelige helter». Fremsiden tematiserer det som «Det godes problem». Vaaland siterer professor i psykologi Joar Vitterstø som sier «at menneskets evne til samarbeid og omsorg er vår største genetiske ressurs». Han fortsetter med å si:

Gode omgivelser ser ut til å kunne skape gode mennesker nesten helt uavhengig av det genetiske utgangspunktet, og derfor er det så viktig å skape gode samfunn (…) De som har handlet godt vil ofte gjenta det (...) For å få et godt liv må vi overforplikte oss til det positive.

Jeg mener ikke å være kategorisk i mine uttalelser om dette, men jeg tror det er viktig at vi i skolen også våger å skape og være modell for en motkultur når det er nødvendig.

Et annet spørsmål vi ble utfordret på denne uken, er «Kor mykje bør læraren vera tilgjengeleg for elevane på sosiale medium». Jeg har ikke gjort meg opp en bastant mening om dette. Må det, skal det og bør det være læreren? Men ja, jeg tror det er riktig at noen voksne er der for dem, vokter litt over dem og passer på at ingen lider overlast. I sin nyttårstale 2012 oppfordret Jens Stoltenberg alle til å bli digitale nabokjerringer som våger å ta til motmæle når vi oppdager urett.

Med fare for å bli forstått som at jeg forlater oppgavelyden, har jeg denne gangen lyst til å sparke ballen videre til foreldregruppen. Vi foreldre må også tørre å være motkultur og være kompetente, ansvarlige voksne. Det er galt å la barn som er 9, 10 og 11 år få lyve på alderen og bli medlem av facebook. Det er galt å gi etter for mas og la samme aldersgruppe lyve på alderen for å kunne spille online RuneScape. Begge nettsteder har 13 års aldersgrense. En av mine barns skolekamerater fortalte at han hadde vært i fornøyelsesparken Tusenfryd med familien, men han var dessverre ikke høy nok til å ta «Speed Monster». Neste dag hadde pappaen prøvd å legge inn ekstra såler i skoene, for å se om han ble høy nok på den måten. Mange vil si at dette er uskyldig, men summa summarum: Hva lærer vi foreldre bort til barna våre gjennom de valgene vi tar i hverdagen? Vi er rollemodeller i alt vi sier og gjør, om vi liker det eller ei. En av etikkens grunnteser er dette: Det som er, er ikke nødvendigvis det som bør være. Altså, det at mange/alle gjør en ting, gjør ikke handlingen til etisk riktig.



Vaaland, T. Ø. (2012). Alminnelige helter. Artikkel i Morgenbladet Nr. 5, Ågang 193, 3.-9. februar      2012

Wølner, T. A..(Kommer 2012). Lære ved å gjøre – Med digitale verktøy fra Dewey til . Kompendium           IKT i læring, versjon august 2011. Høyskolen i Vestfold.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/smk/aktuelt/taler_og_artikler/statsministeren/statsminister_jens_stoltenberg/2012/statsministerens-nyttarstale-2012.html?id=667848

fredag 10. februar 2012

Kommentar, uke 5

Ellendas blogginnlegg om stasjonsundervisning og IKT er svært interessant og informativt skrevet.
Jeg har gitt en kommentar som kan leses ved å følge lenken:

http://ellendah.blogspot.com/2012/02/stasjonsundervisning-og-ikt.html#comment-form

mandag 6. februar 2012

Veke 5


Korleis eg lærer best?

Dette var ei fin oppgåve å få, synest eg. Det er ei stund sidan sist eg har tenkt grundig gjennom spørsmålet. Eg oppdagar likevel at eg har gjort meg refleksjonar ikring dette over noko tid.

Me lærer ikkje bare på ein måte, heldigvis. Er me innstilte på det, kjem kunnskap og lærdom til oss dagleg gjennom heile livet. I tillegg kjem den kunnskapen me aktivt søkjer opp og freistar tileigne oss.

Aller best likar eg å lære gjennom ordveksling og drøfting saman med andre. Kan eg kalle det dialog-læring? Når me kan få bryne oss i ein diskusjon, dele meiningane våre, filosofere høgt i lag saman, lytte til kva andre tenkjer eller har erfart, høyre deira argumentering, vera sakleg einig eller ueinig. . . . Denne måten å lære på kan beint ut vera morosam!

Ein annan måte eg brukar, er lesing i full, stille konsentrasjon, helst utan ein lyd kring meg. Eg likar å ha ei bok eller utskriven tekst å lesa i fordi eg strekar under, over og ved sida. Eg likar bøker med plass i margen og mellom linjene. Eg har laga mine eigne symbolteikn og ordforkortingar som eg skriv i boka. Eg noterer assosiasjonar eg får undervegs og lagar mine eigne fotnoter. Mine pensumbøker/lesetekstar er i etterkant ubrukelege for andre, og dei gongene eg har kaupt[1] bruka pensumbok med andres strekar og notater har det vore ei plage å lesa i dei.

Ein tredje måte eg lærer mykje gjennom er i utprøving med påfølgjande refleksjon. Refleksjonsdelen kan skje over lang tid og blir som ei mental wiki-side som aldri blir heilt ferdig.

Til slutt vil eg dele eit motto eg har, som eg lærte på skule i USA. Ein forelesar som eg korkje hugsar namn eller tema til, men bare denne eine setninga: «Always be teachable, make sure you’re teachable!» Dette tykkjer eg passar godt inn i vår kultur med livslang læring som eit ideal.

søndag 5. februar 2012

Uke 4, tankekart


Tankekart, VØL-skjema, bison-overblikk og lignende strategier blir gjennomgått årlig i klassene opp gjennom barneskolen. Vi oppmuntrer elevene til å bli kjent med dem alle og bruke de forskjellige strategiene der de er hensiktsmessige. Dette er en viktig del av undervisningen. Vi forsøker å gi dem redskaper til læring. Ikke alle vil bruke de samme strategiene, noen vil ikke bruke dem i det hele tatt. Noen lager etter hvert sine egne varianter og egne tilnærmingsmåter til fagstoff.
På vår skole blir Tony Buzans tankekart introdusert senest på 3. klassetrinn. Elevene begynner gjerne med å fortelle/tegne (om) seg selv i form av et tankekart.  Lesebøkene vi bruker, Safari (fra Gyldendal norsk forlag), starter også svært tidlig med tankekart-tegninger i margen til noen lesestykker. Når elevene kommer til 4. eller 5. klasse, blir de bedt om også å prøve seg på digitale tankekart. Hittil har vi brukt «bubble.us», men vi kan nå utvide repertoaret med noen flere.
Jeg har her prøvd meg på mindomo tankekart. Bildet blir oversiktlig og det er lett å sette inn lenker, bilder, videosnutter, ikoner etc. Det er brukervennlig og elevene mine vil like dette. Jeg synes gratisvarianten er god nok, og jeg kommer nok ikke til å benytte betalingsversjonen.
Link til tankekartet mitt:

mandag 30. januar 2012

Wiki, uke 3


«Den sosiale web»

Wiki er for meg et forholdsvis nytt bekjentskap i familien Web 2.0. Det kan være et flott redskap for å produsere og dele kunnskap med andre. En wiki har muligheten til å være en aktiv arena med flere forfattere, og wikien vil derfor endre seg etter hvert som tiden går. Man kan altså ikke si at den er et for alltid ferdig produkt. Brukerne blir prosumenter, altså både produsenter og konsumenter.
Vår gruppes wiki som omtaler digitale nettsamfunn finner du her: http://densosialeweb.wikispaces.com/

Engasjerende refleksjoner, kommentar uke 2-3

Jeg har kommentert Henriks innlegg om nettsamfunn og Stians kommentar på samme innlegg. De legger fram engasjerende refleksjoner.

I kommentaren min viser jeg til en kronikk i Aftenposten skrevet av Arne Næss 27. april 2007 om begrepet dannelse. Den kan leses i sin helhet på denne linken:
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/A-vare-i-forandring-6458634.html

mandag 23. januar 2012

Nettsamfunn, uke 2

Jeg har i det siste blitt medlem av to nye nettsamfunn. Det ene er Del og bruk fordi dette er sterkt anbefalt, og det andre ble Facebook fordi jeg ville bruke anledningen til å vite litt mer om dette «samfunnet». I tillegg er jeg fra før medlem av Flickr og har hatt stor glede av det.

Del og bruk er nettstedet som søker å øke den digitale kompetansen for alle med interesse for sosial web, ikt og skole. Nettstedet retter seg spesielt mot pedagoger, forskere, byråkrater, bibliotekarer og andre med de samme interessene. Innenfor nettstedet er det egne interessegrupper som man også kan bli medlem av. Det ser ut til at man må være medlem av interngruppen før man kan kommentere noe i denne.

Facebook (fb) ble, i følge Wikipedia, startet i 2004 som et internt nettsted for universitetsstudenter. I juni 2011 ble fb det første nettstedet på Internett med mer enn 1 milliard sidevisninger i måneden og nettsiden har mer enn 600 millioner aktive brukere på verdensbasis. Alle med gyldig e-postadresse og over 13 år kan bli medlem, lage sin egen profil og komme i kontakt med andre fb-brukere. Nettstedet kan, som så mangt annet, brukes godt eller dårlig. Wikipedia opplyser også at fb har blitt kritisert av Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det kan være/bli et stort problem at folk legger personlig informasjon om seg selv (eller andre?) åpent ut på fb.

Flickr er et nettsted for fotodeling. Den har to uttalte hovedmål: Det ene er at de ønsker å hjelpe folk med å gjøre bildene sine tilgjengelige for dem de selv velger å vise dem til. Det andre er at de ønsker å utvikle nye måter å organisere foto og videoer på. Ikke bare den som eier bildene kan organisere bildene, men dem du gir lov kan også gjøre det. Man kan ha et gratis abonnement som er med reklame, eller betale og bli «pro» og slippe reklame. Man kan selv bestemme hvem som skal kunne se bildene og Flickr opererer med fire kategorier fra helt privat til offentlig. Den bestemmelsen tar man for hvert enkelt bilde. Man kan også gi bort et «gjeste-pass» for å vise bilder til dem som ikke er eller vil være Flickr-medlem. Man kan redigere, tagge, «mappe» (plassere på kart), gruppere, søke … Flickr understreker at eier er bruker, og de gir klare regler for hvordan man skal opptre på nettstedet. Som nettsamfunn bidrar Flickr også til vår felles historieskriving ved at institusjoner i samfunnet, f. eks. biblioteker, legger ut gammel fotodokumentasjon. Dette ville ellers vært vanskeligere tilgjengelig for allmennheten.

Kommentar, uke 2


Jeg har kommentert noe Birgitte sier på bloggen sin under overskriften Nettsamfunn. Hun nevner organisasjonsfrihet i Norge, og sett i sammenhengen av nettsamfunn til bruk i skolen synes jeg dette er viktig å huske på.

torsdag 19. januar 2012

Nettvettregler, uke 2


Jeg opplevde det svært tankevekkende å lese artikkelen av Petter Bae Brandtzæg på deltemeninger.no. Han mener at vi må slutte å oppfordre barn til anonymitet på nettet. Anonymiteten skaper ikke ansvarlige mennesker, men gir tvert imot en falsk trygghet og kan gjøre at man utvikler en mer uhemmet og farlig atferd. Han nevner at forskning innen sosialpsykologien på 60-tallet viste at både barn og voksne depersonaliseres når de er anonyme. Man mister hemninger og tror at man ikke trenger å stå til ansvar for sine egne handlinger. Jeg tror Brandtzæg har mye rett i dette. Samtidig mener han at barn må lære å ivareta sitt personvern. Her vil jeg legge til at barn også i større grad må lære å respektere andres personvern, like mye som jeg også synes at institusjoner, foretak, offentlige kontorer etc. må bli bedre på å respektere folks personvern.

Internett og sosiale media har kommet for å bli, de endrer seg raskt og de har uante muligheter og konsekvenser. Vi må ikke frata barn muligheten til å utvikle digital dannelse. Det kan vi dessverre gjøre ved å oppfordre til anonymitet. I en annen nettside i denne ukens leksjon, ituarkiv.no, blir medieforskeren Henry Jenkins nevnt. Han mener at fremtidens skille ikke vil gå mellom dem som har tilgang til teknologien eller ikke, men mellom dem «… som har den kulturelle og sosiale kompetansen til å bruke teknologien i mer ”nyttige” sammenhenger og de som ikke har det».  (Mine uthevinger.) Framtidige arbeidsgivere vil kanskje google søkeren og spørre: Har du klart å bruke de sosiale media og også bevart din personlige integritet og vist dannelse?

Elisabeth Staksruds påpeker i sin artikkel «Hva slags barn vil vi ha?» at vi i følge FNs konvensjon om barns rettigheter må vi sikre at barn har muligheten til å delta i den demokratiske samfunnsprosessen. Barn har rett til ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, personvern, informasjonsfrihet m.m. Vi har plikt, både som foreldre og lærere til å undervise barna om hvordan de bør/skal ferdes i vårt teknologiserte samfunn.

Den generelle delen av LK06 sier: «Målet for opplæringa er å ruste barn, unge og vaksne til å møte livsens oppgåver og meistre utfordringar saman med andre. Ho skal gi kvar elev kompetanse til å ta hand om seg sjølv og sitt liv, og samtidig overskott og vilje til å vere andre til hjelp. [ … ] Opplæringa … må derfor tilføre haldningar og kunnskapar som kan vare livet ut, og leggje fundamentet for den nye dugleik som trengst når samfunnet endrar seg raskt. Ho må lære dei unge å sjå framover og øve evna til å velje med fornuft. Ho må venje dei til å ta ansvar - til å vurdere verknadene for andre av eigne handlingar og å dømme om dei med etisk medvit.»

Etter å ha lest artiklene i denne ukens leksjon må jeg tenke nytt og samtale annerledes med elever og barn. Jeg tror det er mange voksne som bør tenke gjennom og revurdere sin bruk av anonymitet i media, til det beste for fellesskapet.



Brandtzæg, P. B. (2009) Nettvettregler til besvær. Lest 16.01.2012 på http://deltemeninger.no/-/bulletin/show/318573_nettvettregler-til-besvaer?ref=mst

Staksrud, E. (2009) Hva slags barn vil vi ha? Lest 16.01.2012 på http://deltemeninger.no/-/page/show/2817_hvaslagsbarnvilviha?ref=mst


mandag 16. januar 2012

Prosument, uke 2

Begrepet prosument, på engelsk produser, er et er et hybrid-ord sammensatt av producer og user. På norsk er ordet satt sammen av produsent og konsument. På nettet fant jeg en side som jeg synes forklarer dette godt. Kortversjonen går ut på at våre teknologiske sosiale nettverk muliggjør et samarbeid hvor hver enkelt bruker både er produsent og bruker/forbruker. Selv om man kun velger å være bruker og ikke bidragsyter, bidrar man likevel fordi brukermønsteret vårt (eng: usage) er medvirkende til endring/utvikling. Et annet hybrid-ord har blitt laget i forlengelsen av dette fenomenet: Produsage (trykk på andre stavelse). Ordet er laget av Dr. Axel Bruns og er en definisjon på arbeidsformen at man gjennom sosiale media kollektivt skaper et innhold av kunnskap, et »produkt» som kontinuerlig blir oppdatert, utvidet og forbedret til felleskapets beste. Resultatet, sier nettsiden, er et artefakt, et ikke for alltid ferdig produkt. Wikipedia, Flickr og Youtube er eksempler på slike.


Kilde:
http://produsage.org/node/9