mandag 23. januar 2012

Nettsamfunn, uke 2

Jeg har i det siste blitt medlem av to nye nettsamfunn. Det ene er Del og bruk fordi dette er sterkt anbefalt, og det andre ble Facebook fordi jeg ville bruke anledningen til å vite litt mer om dette «samfunnet». I tillegg er jeg fra før medlem av Flickr og har hatt stor glede av det.

Del og bruk er nettstedet som søker å øke den digitale kompetansen for alle med interesse for sosial web, ikt og skole. Nettstedet retter seg spesielt mot pedagoger, forskere, byråkrater, bibliotekarer og andre med de samme interessene. Innenfor nettstedet er det egne interessegrupper som man også kan bli medlem av. Det ser ut til at man må være medlem av interngruppen før man kan kommentere noe i denne.

Facebook (fb) ble, i følge Wikipedia, startet i 2004 som et internt nettsted for universitetsstudenter. I juni 2011 ble fb det første nettstedet på Internett med mer enn 1 milliard sidevisninger i måneden og nettsiden har mer enn 600 millioner aktive brukere på verdensbasis. Alle med gyldig e-postadresse og over 13 år kan bli medlem, lage sin egen profil og komme i kontakt med andre fb-brukere. Nettstedet kan, som så mangt annet, brukes godt eller dårlig. Wikipedia opplyser også at fb har blitt kritisert av Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det kan være/bli et stort problem at folk legger personlig informasjon om seg selv (eller andre?) åpent ut på fb.

Flickr er et nettsted for fotodeling. Den har to uttalte hovedmål: Det ene er at de ønsker å hjelpe folk med å gjøre bildene sine tilgjengelige for dem de selv velger å vise dem til. Det andre er at de ønsker å utvikle nye måter å organisere foto og videoer på. Ikke bare den som eier bildene kan organisere bildene, men dem du gir lov kan også gjøre det. Man kan ha et gratis abonnement som er med reklame, eller betale og bli «pro» og slippe reklame. Man kan selv bestemme hvem som skal kunne se bildene og Flickr opererer med fire kategorier fra helt privat til offentlig. Den bestemmelsen tar man for hvert enkelt bilde. Man kan også gi bort et «gjeste-pass» for å vise bilder til dem som ikke er eller vil være Flickr-medlem. Man kan redigere, tagge, «mappe» (plassere på kart), gruppere, søke … Flickr understreker at eier er bruker, og de gir klare regler for hvordan man skal opptre på nettstedet. Som nettsamfunn bidrar Flickr også til vår felles historieskriving ved at institusjoner i samfunnet, f. eks. biblioteker, legger ut gammel fotodokumentasjon. Dette ville ellers vært vanskeligere tilgjengelig for allmennheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar