tirsdag 13. mars 2012

søndag 11. mars 2012

Informasjonskompetanse, uke 10


Refleksjonsoppgave 2.

«Hole in the wall»-prosjektet ved Sugata Mitra er, i mine øyne, et meningsfylt prosjekt som har til hensikt å undervise fattige barn som ellers har liten mulighet til digital utdannelse. Spørsmålet vi skulle reflektere over, har imidlertid utgangspunkt i det som skjer ved en skole i Newcastle, England. Omtrent halvveis ut i filmen møter vi en 2. klasse (tror jeg). Filmen må sees, og jeg går rett til spørsmålet vi har fått: Er dette læring?

Min mening er ja, dette er læring. Litt annerledes enn den tradisjonelle, men elevene setter i gang, motiverte som bare det. Jeg synes det er tydelig å se at de har gjort dette før, rutinene er på plass. Elevene er delt inn i grupper på fire. Dette er store og mange nok grupper til at de kan få legitim perifer deltakelse. Gruppene er likevel så små at alle kan bidra aktivt i sin gruppe.

Jeg synes det er klart at gruppene på sin måte følger det Mike Eisenberg kaller «Super 3» -stegene: Planlegge, gjøre, tilbakeblikk/refleksjon. I planleggingsfasen søker de, leter, leser høyt for hverandre. I gjøre-fasen samtaler de, drøfter sikkert for og imot og skriver ned det de er enige om. Til slutt så vi dem legge fram konklusjonen sin, det de har kommet fram til, det de har lært. Nå får de tid til refleksjon i stor og liten gruppe. De får tid til å sammenligne resultat og evt. revurdere sin egen konklusjon. Ikke bare har de nå lært noe om faget eller temaet, de har også lært noe om digital søking etter informasjon, uten at de tenker noe over det.

Sugata Mitra forteller selv på filmen at kunnskapen, det lærte, fremdeles var en aktiv kunnskap hos alle elevene selv etter 2-3 måneder. Det hadde gått på dypet hos dem.

Informasjonskompetanse, uke 10


I leksjonsteksten for uke 10 ble vi introdusert for Carol Kuhlthau og hennes bok «Guided Inquiry: Learning in the 21st Century». Vi kan lese noen flotte sitater fra boken som kom i 2007. Jeg skal ikke gjengi alt her, selv om jeg har lyst, men noe må jeg ta med:

How do we educate our students to meet the demands for the high levels of literacy of the technological workplace? How do we prepare our students for this global information environment? How do we enable our students to draw on the knowledge and wisdom of the past while using the technology of the present for advancing new discoveries for the future? (Kuhlthau, 2007)

Det fikk meg til å tenke på en annen bloggartikkel jeg nylig leste: «Moving learning into the 21st century…» Bloggen dreier seg i hovedsak omkring «Inquiry Based Learnig», og dette innlegget handler om før og nå, sett ut fra et digitalt perspektiv. Til ettertanke.

Bildet under er hentet fra samme blogg: "What Ed Said".


http://whatedsaid.wordpress.com/2012/03/10/an-authentic-learning-experience-take-2-2/

mandag 5. mars 2012

Kommentar uke 8/9

Henrik har et innlegg på sin blogg hvor han deler sin erfaring med og refleksjon over noen programmer og hjelpemiddel "der ute". Jeg synes det var svært nyttig å lese hans betrakninger.

Han innledet blogginnlegget sitt med et sitat av Gerstner et al. som trigget meg til å gi en kommentar.

Kommentarer, uke 8 og 9

Jeg har kommentert Ellens animasjon, laget med lett tilgjengelige midler. Fin! Hun forteller om erfaringer likt mine egne.
http://ellendah.blogspot.com/2012/03/animasjon.html#comment-form


Jeg har også kommentert Stians supre animasjon av Pythagoras læresetning. Det er kjempelurt å ha slike forklaringer tilgjengelige for elever som synes det er vanskelig å spørre om att og om att ang. noe de ikke forstår. Det er også fint å ha slike forklaringer tilgjengelig ved repetisjon før prøver.
http://dklstianj.blogspot.com/2012/03/animasjon-av-pythagoras-lresetning.html#comment-form


Signea har laget en flott animasjon som jeg bare måtte klappe for! Den får terningkast seks fra meg!
http://signea.blogspot.com/2012/02/animasjon.html#comment-form

lørdag 3. mars 2012

Sammensatte tekster, multimedia, uke 8



Jeg har forsøkt å lage en animasjon, noe som faktisk var ganske gøy etterhvert. Jeg lagde den i Windows Live Movie Maker. Jeg fikk hjelp av min ene sønn til å finne frem de rette Lego-figurene, og av min andre sønn fikk jeg låne et passende objektiv til kameraet mitt.
Musikken fant jeg via moava.no. Jeg brukte Audacity til å redigere musikk og tale.

Filmen er ment å være i sjangeren reklame for lesing.

Å lage en film er nå noe jeg kan tenke meg å gjøre med elever.